Autor Wątek: Fotelik Graco Nautilus - dziwny problem  (Przeczytany 229 razy)

sender

• Nowy
  • *
Fotelik Graco Nautilus - dziwny problem
« dnia: Luty 22, 2012, 10:00:29 am »
Witam
Pierwszy raz na forum, zatem warto się przywitać, co też robię.
Mój problem dotyczy fotelika samochodowego Graco Nautilus 9-36kg. Zachęceni opowieściami sprzedawcy postanowiliśmy kupić z żoną ów fotelik. Wybraliśmy nieco droższy, ale, jak zapewniał sprzedawca, na lata. Na lata - ponieważ fotelik miał umożliwić przewóz dziecka o wadze od 9 do 36kg - poprzez odpowiednie jego modyfikacje.

W dniu dzisiejszym nasza córka waży 13 kg, zatem wciąż mieści się w pierwszej grupie dzieci, które mogą korzystać z fotelika. Niestety jest problem - otóż mamy zimę, córka ubrana w kurtkę, wprawdzie mieści się w foteliku, jednak pasy są na tyle krótkie, że nie ma możliwości ich zapięcia.

Chciałbym więc zapytać, czy jakiś felerny model mi się trafił, czy być może można dokupić jakieś dłuższe pasy dla dziecka, ponieważ na chwile obecną nie ma możliwości ich zapięcia.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o podpowiedź.

wrc

• Nowy
  • *
Odp: Fotelik Graco Nautilus - dziwny problem
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2012, 10:34:27 am »
Witaj sender

Sprawdź czy pasy nie splątały się gdzieś z tyłu. Byc może to jest przyczyna ?

inook

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2012, 11:19:50 pm »
Hej

Z tego co wiem to powszechny problem w tym foteliku.

Producent najzwyczajniej w świecie przesadził :) z oszczędnościami lub popełnił błąd

sender

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2012, 06:06:19 pm »
Witam
Dzięki za podpowiedzi. Pasy się nie splątały. Producent dał trochę ciała. Pozwoliłem sobie zadzwonić do polskiego dystrybutora / importera do Krakowa. Uprzejma pani połączyła mnie do działu serwisowego, tam zaś dowiedziałem się, że jeśli dziecko się nie mieści w pasy, znaczy to tyle, iż jest to najlepszy moment na drugi etap przypinania fotelika. Czyli zapięcie dziecka pasami samochodowymi. Dziecka siedzącego na foteliku oczywiście.

Pozdrawiam

inook

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2012, 03:19:10 pm »
Myślę że to kolejmy przykład niefrasobliwości producentów a także i sprzedawców.
Popełniony został jakiś błąd i teraz nikt się do tego niepotrafi przyznać.

bda

• Administrator
  • Nowy
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2012, 02:52:07 pm »
Uprzejma pani połączyła mnie do działu serwisowego, tam zaś dowiedziałem się, że jeśli dziecko się nie mieści w pasy, znaczy to tyle, iż jest to najlepszy moment na drugi etap przypinania fotelika. Czyli zapięcie dziecka pasami samochodowymi. Dziecka siedzącego na foteliku oczywiście.

Takie odpowiedzi nie powinny wyjść z ust kogoś kto zajmuje się fotelikami samochodowymi. Przewożenie dziecka ważącego 13 kg w foteliku zapiętym w 3 punktowe pasy samochodowe to prośba o tragedię. Pasy 5 punktowe gwarantują dużo wyższe bezpieczeństwo podczas zdarzeń drogowych, dlatego też zlecane jest przewożenie dzieci w takich pasach jak najdłużej.

Różnicę można zobaczyć choćby na tym crash teście.
http://www.bezpiecznedziecko.eu/fotelik-5-o-punktowy-vs-3-punktowy-crash-test

www.BezpieczneDziecko.eu

statystyka